Drewniany stół do restauracji – czy to dobry pomysł?
Ze względu na to, że restauracja to miejsce, przez które przewija się każdego dnia wiele osób, przy zakupie mebli należy pamiętać, aby były one trwałe. Intensywne użytkowanie może sprawić, że słabej jakości meble szybko ulegną zużyciu, co przełoży się na ich wygląd. Wielu restauratorów decyduje się na zakup drewnianych stołów do swoich lokali.
Oczywiście, ma to rozwiązanie zarówno wiele plusów, jak i minusów. Niewątpliwą zaletą drewnianych stołów jest mnogość rodzajów i kolorów drewna. To sprawia, że można dobrać drewno idealnie komponujące się z wnętrzem restauracji.
Można wybierać między gatunkami ciemnymi do restauracji w stylu afrykańskim czy jasne odcienie drewna do skandynawskich aranżacji. Warto jednak zwrócić także uwagę na rodzaj drewna, powinno być wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Ponadto stoły drewniane często można zamawiać według indywidualnych projektów.
Ogromnym plusem są także możliwości rozkładania stołów i tym samym zwiększania ich powierzchni, co nie zawsze jest możliwe przy stołach metalowych. Poza tym są lekkie i stabilne. Trzeba jednak wiedzie ć, że stół drewniany może być znacznie droższy od metalowego.
Poza tym w przypadku, gdy dobierzemy zły gatunek drewna, może się okazać, że już po kilku tygodniach eksploatacji stół będzie nadawał się do wyrzucenia. Nietrudno o rysy, uszkodzenia, odparzenia czy pęknięcia. Zatem drewniany stół do restauracji to bardzo dobre rozwiązanie.
Należy jednak dokonać przemyślanego wyboru, aby spełniał on swe funkcje.